SAARISTOLAISLEIPÄ
(2 kpl - n. 25 viipaletta per leipä)
1 l rasvatonta piimää
2 ½ dl leipäsiirappia tai tummaa siirappia
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
2 pss kuivahiivaa
3 dl vehnäleseitä
5 dl täysjyväruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
Vuokien voiteluun:
juoksevaa margariinia
Leipien pinnalle:
3 rkl vettä
3 rkl leipäsiirappia tai tummaa siirappia
Lämmitä piimä reilusti kädenlämpöiseksi (+42 asteiseksi). Sekoita joukkoon siirappi, suola ja kaljamaltaat, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Jätä maltat pehmenemään 15 minuutiksi.
Sekoita leseet ja jauhot erillisessä kulhossa. Lisää jauhot piimäseokseen pari desilitraa kerrallaan puuhaarukalla hyvin sekoittaen. Sekoita kunnes taikinasta tulee tasaista.
Kohota taikina liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1 tunti. Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen 1 ½ litran voideltuun leipävuokaan. Tasoita leipien pinta kostutetuin käsin. Anna kohota ½ tuntia.
Paista leivät 175 asteisessa uunissa alatasolla noin 1 tunti. Voitele Leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ja anna jäähtyä.
Itse tein leivät Eskimon paistovuokia ja taikinaa olikin sopivasti juuri paketin kolmeen vuokaan - tosin paistoaikaa kannattaa hivenen vähentää :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti