Joulun odotuksen tunnelmaa...

Joulun odotuksen tunnelmaa...

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

2014-12-03 Joulukalenterin 3.luukku: Palmikkotossut

Sain eräältä jouluiselta keskustelupalstalta innostuksen kokeilla "shhh...it's a secret!"-blogissa olevia palmikkotossuja. Tein tossut Novitan Hile-langasta seiskan puikoilla ja ne syntyivät todellakin käden käänteessä :) Alkuperäisessä ohjeessa tossut oli kudottu Dropsin Andesilla vitosen puikoilla.

Palmikkotossut syntyvät seuraavasti:

Luo 27 s sukkapuikolle (jätä työhön n. 20 cm pituinen lanka viimeistelyä varten). Neulo neuletta tasona niin, että molemmissa reunoissa on 2 s leveydeltä sileää neuletta - näiden välissä neulotaan aina oikeaa kunnes työn pituus on 11 cm.

Kun työ on 11 cm, jaa silmukat 4 sukkapuikolle niin, että ensimmäinen ja viimeinen silmukka ovat samalla, ensimmäisellä puikolla. Neulo ensimmäinen ja viimeinen silmukka nurin yhteen (= 26 s) ja jatka sitten seuraavasti:

1. krs: 2 o - 21 n - 2 o
2. krs: 1 n - 25 o
3. krs: 1 n - 1 o - päätä keskimmäinen silmukka vetämällä se seuraavan silmukan yli (= 25 s) - 1 o -21 n - 2 o
4. krs: kaikki oikein
5. krs: palmikkokierros - siirrä 2 s apupuikolle työn taakse, 2 s 4. puikolta 1. puikolle ja apupuikon silmukat 4. puikolle - neulo palmikon silmukat oikein ja muut nurin.

Jatka työn neulomista edellisten krs:ten mukaisesti - toistaen palmikkokierroksen silmukoiden siirrot joka viides krs.

Kun työ on sopivan kokoinen (itselläni 4 palmikkokierrosta), neulo viimeisen palmikkokierroksen jälkeen 1 krs normaalisti (o). Seuraavalla krs:lla neulo kaikki silmukat (paitsi keskimmäinen eli alin) pareittain yhteen (n).

Toista edelliset kaksi kertaa, eli 1 krs. normaalisti (o), 2. krs kaikki (paitsi keskimmäinen) pareittain yhteen (n), 3 krs. normaalisti, 4 krs. pareittain yhteen.

Viimeisellä kierroksellä neulo kaikki silmukat pareittain yhteen, katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi, kiristä aukko umpeen ja päättele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti