Joulun odotuksen tunnelmaa...

Joulun odotuksen tunnelmaa...

perjantai 13. joulukuuta 2013

2013-12-13 JOULUKALENTERIN 13.LUUKKU

BAGELIT JOULUAAMIAISELLE

- Jouluaaton aamiaiselle voi tänä vuonna pyöräyttää vaikkapa bageleita. Voit tehdä ne jo hyvissä ajoin ja pakastaa - sitten vaan sulatat ja paahdat ne. Ohjeen näihin bageleihin olen ottanut Pullahiiren blogista. Alkuperäisessä ohjeessa taikina oli tehty koneella - itse tein taikinan käsin vaivaamalla, tosin varmasti kauniimpia bageleita olisi tullut tekemällä taikinan koneella...joka tapauksessa olivat siltikin mainionmakuisia :P






BAGELIT 
Taikina: 
7 ½ vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
2 tl kuivahiivaa
2 ½ dl vettä
3 rkl öljyä 

Keittämiseen:
1 ½-2 l vettä 

Voiteluun ja koristeluun:
1 kananmunan valkuainen
unikonsiemeniä

 
Sekoita vehnäjuhot, sokeri, suola ja kuivahiiva keskenään monitoimikoneen kulhossa. Lämmitä vesi +42 asteiseksi ja lisää öljy veden joukkoon. Lisää neste ohuena nauhana kuivien aineiden joukkoon taikinakoukun pyöriessä. Taikinasta muodostuu kiinteä pallo. Alusta taikinaa vielä hetki. Öljyä kulho ja nosta taikinapallo kulhoon. Öljyä vielä taikinapallo päältä kevyesti ja laita leivinliina tai tuorekelmu kulhon päälle. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi noin tunnin verran vedottomassa ja lämpimässä paikassa. 

Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyöritä osat palloiksi. Paina sormella reikä taikinapallojen keskelle ja suurenna reikää sormia pyörittämällä. Nosta bagelsit leivinpaperin päälle ja peitä kostealla leivinliinalla. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Kuumenna 1½-2 litraa vettä kiehuvaksi. Pidä vesi koko ajan niin kuumana, että se kiehuu kevyesti. Nosta kattilan koosta riippuen 2-3 bagelsiä kiehuvaan veteen ja keitä niitä noin 1-1½ minuuttia per puoli. Nosta keitetyt bagelsit leivinliinan tai muun vastaavan liinan päälle paiston jälkeen hetkeksi, jotta ylimääräinen vesi valuu pois. Varo, etteivät ne tartu alustaan. Nosta bagelsit öljytyn leivinpaperin päälle. Voitele bagelsit valkuaisella ja ripottele päälle unikonsiemeniä. Nosta uunipelti uuniin ja paista bagelsejä uunissa vielä noin 15 minuutin ajan.  

Herkutellessa, halkaise bagels - sämpylä ja paahda leikkuupinta ylöspäin hetki kuumassa uunissa grillivastuksen alla tai leivänpaahtimessa. Levitä päälle tuorejuustoa ja herkuttele!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti