Joulun odotuksen tunnelmaa...

Joulun odotuksen tunnelmaa...

sunnuntai 11. marraskuuta 2012

2012-11-10 Isälle ruokaa...

Menin juhlistamaan isäinpäivää jo kyseisen viikonlopun lauantai-iltana...samalla juhlistettiin äidin nimipäivää :) 

 

Lahjaksi isä sai varapäreen, kun kerran on aina polttamassa päreitään mun ja äidin kanssa ;) Ja jotenkin tuo kossu-pullo kruunasi tuon paketin...salaa kyllä toivon, että jouluaterialla olisi snapsit pöydässä ;)

 

Äidille vein nimpparilahjaksi Pokka Pitää-sarjan jouluboksin ja Tonttu-makeisia :) Enkä muuten sitten YHTÄÄN ajatellut itseäni tuolla jouluboksilla ;)





Ai niin, sai isä Bilteman kuvastonkin ;) kun niin tykkäsi kesällä selata sellaista ;) Meillepäin sellaista, kun ei tule postissa, niin sellaisen sai tilattua ilmaiseksi netistä. Ja tässäkin on tietysti oma lehmä ojassa, sillä jotta isä pääsee Biltemaan, on minun ja äidin päästävä samalla Ikeaan ;)




Isäinpäivän kunniaksi kokkasin isälle ruokaa...tällä kertaa hän pääsi nauttimaan terveellisistä hampurilaisista, sillä tein lohiburgereita Kaneliposken blogista löytyneen ohjeen mukaan. Lisäksi tein bataatista ranskalaisia. 




LOHIBURGERIT
lohipihvit:
500 g nahatonta lohifileetä
1 kevätsipuli
1 kananmuna
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 rkl voita ja 1 rkl rypsiöljyä paistamiseen

Poista lohifileestä nahka ja nypi ruodot, jos filee ei ole valmiiksi nahatonta ja ruodotonta. Leikkaa kalan liha mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja varren vaalea osa. Sekoita sipuli, kananmuna, piparjuuri ja mausteet hyvin lohikuutioiden joukkoon. Anna lohimassan vetäytyä jääkaapissa n. 30 minuuttia.  Muotoile lohimassasta kahdeksan pihviä. Paista niitä voin ja öljyn seoksessa keskilämmöltä noin 4 minuuttia molemmilta puolilta. Käännä pihvit varovasti, sillä pihvit ovat aluksi hauraita.  

Itse kypsensin lohipihvit uunissa, 200 asteessa n. 15 minuuttia, samalla lämmityksellä kuin ranskalaisetkin :)

tillitartar-kastike:
1 pieni suolakurkku
2 rkl kapriksia
1 dl täysmajoneesia
3 rkl hienonnettua tilliä
2 tl sitruunamehua
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria ruohittuna
½ tl sokeria

Leikkaa suolakurkku pieniksi kuutioiksi. Valuta kuutioista kosteutta siivilässä. Hienonna myös kaprikset silpuksi. Sekoita kaikki tartarin ainekset yhteen ja anna makujen tasaantua jääkaapissa n. 30 minuuttia.

marinoitua punasipulia:
2 pientä punasipulia
1 dl puna- tai valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
½ tl suolaa

Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta etikka, sokeri ja suola kattilassa, lisää sipuliviipaleet liemen joukkoon. Anna maustua hetken aikaa.

lisäksi:
4 kpl täysjyvä-reissumiehiä
4 rapeaa salaatinlehteä
4 isoa tomaattiviipaletta

Paahda leivät paahtimella tai uunissa. Kokoa burgerit laittamalla sämpylöiden väliin salaattia, kaksi pihviä, tomaattiviipaleita, marinoitua punasipulia ja tartarkastiketta. 


BATAATTIRANSKALAISET
2 kpl bataattia
oliiviöljyä
suolaa
oman maun mukaan mausteita (itse laitoin rosmariinia)

Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen. Kuori bataatit ja leikkaa ne ohuiksi tikuiksi. Laita tikut leivinpaperin päälle uunipellille ja öljyä ne esim. oliiviöljyllä sekä mausta haluamillasi mausteilla. Kypsennä bataatteja uunissa noin 20-30 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.







Jälkkärikakuksi olin tehnyt suklaatryffeli-vadelmakakun Sinin blogin ohjeen mukaan. Kakkupohjan leivoin jo edellisenä päivä ja kakun kasasin ennen vanhempieni luo menoa...syytä olisi varmaan hankkia sellainen muovinen kuljetusrasia kakulle, mutta meillä syödään kakkua niin harvoin, että menihän se lautasella ja sylissä :)


SUKLAATRYFFELI-VADELMAKAKKU
pohja:
300 g leivontamargariinia
3 dl sokeria
5 munaa
3 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
1 dl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl maitoa

kostutukseen:
maitoa

täyte:

4-5 dl paksua vadelmahilloa
tryffeliä

tryffeli:

200 g kookosrasvaa
300 g talousuklaata
2 dl vispikermaa

Pohja:
Voitele ja jauhoita 24 cm:n vuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan. Sekoita varovasti taikinaksi maidon kanssa. Kaada vuokaan ja paista uunin alatasolla 40 minuuttia.  


Itse otin pohjan uunista 40 minuutin jälkeen, kun tikulla kokeillessa totesin sen kypsäksi...MUTTA siinä hellalle seisoessaan pintaan nousi raakaa taikinaa, joten laitoin sen vielä uuniin 20 minuutiksi - ja niinpä muistin miksi leivon täytekakkuja vain kerran vuodessa ;)

Jäähdytä kakunpohja ja leikkaa kolmeen tai kahteen osaan. Kostuta kukin kerros.

Tryffeli:
Sulata kookosrasva kattilassa. Lisää suklaa paloina sekaan ja anna sulaa. Jäähdytä, mutta älä anna kovettua. Lisää jäähtyneeseen seokseen kerma ja vaahdota seos kuohkeaksi. 

Täytä kakun välit vadelmahillolla ja tryffelillä. Jätä tryffeliä kuorrutukseen ja lopuksi levitä kakun päälle. Koristele tuoreilla vadelmilla ja tomusokerilla.




             

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti