Joulun odotuksen tunnelmaa...

Joulun odotuksen tunnelmaa...

perjantai 1. maaliskuuta 2013

2013-03-01 Valkosipulista ruokaa ja puolukkaista jälkkäriä...


Nyt on purrut kärpänen - nimittäin liikuntakärpänen <3 Mun lenkkikaverilla on jalka paketissa, niin oon siltikin saanut tsempattua itseni lenkille joka päivä :) Noh, osansa asialla voi olla, että olen joutunut käymään omaishoitajan hommissa äidilläni, niin olen kävellyt 30 minuuttia sinne ja takaisin - niin eikös siitä tule tunnin lenkki, kun laittaa plus-merkin väliin ;) 



Bongasin jokin aika sitten eräästä blogista broileri-juuresvuoan ohjeen. Muokkasin ohjetta muuttamalla perunat valkosipuliperunoiksi ja laittamalla valkosipulituorejuustoa. Lisäksi jätin hiukan mausteita pois, sillä en viitsinyt ostaa niitä kaappiin vanhenemaan :)




VALKOSIPULINEN BROILERIVUOKA
400 g broilerinjauhelihaa
1-2 kpl sipulia
2 kpl valkosipulinkynttä
2 tl currya
1 tl paprikajauhetta
ripaus mustapippuria
1 rkl makeaa chilikastiketta (laitoin paholaishilloa)
750-1000 g valkosipuliviipaleperunoita (pakaste)
3 kpl porkkanaa
200 g valkosipulituorejuustoa
1 dl vettä
1 prk kippari-ruokakermaa
150 g juustoraastetta
1 dl maitoa
öljyä

Silppua sipulit, pese, kuori ja viipaloi porkkanat. Ruskista jauheliha ja lisää sipulit. Freesaa hetki, lisää porkkanat ja mausteet. Lisää sen jälkeen tuorejuusto ja vesi, vähennä lämpöä ja anna juuston sulaa. Öljyä vuoka ja kaada vuokaan vuorotellen perunoita ja broileri-seosta. Ripottele väleihin juustoraastetta. Kaada päälle kerma ja maito ja kypsennä 200 asteessa reilun 1 tunti, kunnes perunat ovat kypsiä.





Surffaillessani netissä päädyin Teresa Välimäen postaukseen ja bongasin siitä puolukkakuppikakkujen ohjeen. Houkuttelevassa kuvassa oli kakku tarjottu kinuskikastikkeen kanssa :P Valitettavasti ohjeen mainostama muscovado-sokeri karkasi parempaan kotiin, joten keitin kinuskin ihan tummasta siirapista - maistui hyvältä senkin kanssa ;) Jälkkäriannoksen kruunasin vielä vaniljajäätelöpallolla - jostain kumman syystä kotiin oli eksynyt Valion kevyt-jäätelöpaketti -> voin siis hyvällä omallatunnolla syödä annokseni ;) Tuli näitä väsätessä mieleen, että näitähän voisi tehdä vaikka karpaloistakin :)




PUOLUKKAKUPPIKAKUT KINUSKIKASTIKKEELLA
125 g voita
1,5 dl sokeria
2 kpl kananmunaa
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl maitoa
1 sitruunan raastettu kuori (laitoin truuttauksen sitruunamehua pullosta)
2 dl puolukoita

KINUSKI-KASTIKE:
2 dl kuohukermaa
1,5 dl muscovadosokeria
1 rkl voita

TARJOILUUN:
vaniljajäätelöä


Vatkaa voi ja sokeri kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri vehnäjauhojen joukkoon ja lisää seos taikinaan. Mausta taikina raastetulla sitruunan kuorella ja puolukoilla. Lusikoi tasainen taikina muffinivuokiin ja paista 180-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia. Itse tein kakut Ikean annosvuokiin, joten niiden "suurehkon" koon vuoksi pidin niitä uunissa n. 30 minuuttia.

Kinuskikastike: Mittaa kattilaan kerma ja muscovado. Kiehauta ja keittele sitten hiljaa poreillen kunnes seos muuttuu selvästi kinuskimaiseksi (n. 20 minuuttia). Nosta kattila liedeltä, sekoita joukkoon voi ja jäähdytä hieman. 
 
Valuta jäähtyneiden kakkujen päälle reilusti kinuskia ja halutessasi kruunaa annos vaniljajäätelöpallolla. Tarjoile heti! 



2 kommenttia:

  1. Voi että mitä herkkuja taas!! :) Nam!!
    Valkosipulinen broilerivuoka kuulostaa kyllä niin hyvältä!! Me välillä miehen kanssa herkutellaan sellaisilla ruuilla, mistä lapset ei niin kauheesti välitä. Niihin saa sitten laittaa jotain muutakin, kun jauhelihaa ja perunaa. ;)
    Mukavaa viikonloppua!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pitää hiukan yrittää syödä valkosipulia, ettei flunssa pääse yllättämään ;) Ja huomenna taas luvassa herkkuja, sillä pitää mennä kokkaamaan vanhemmilleni, kun siellä on se ruuanlaittaja jalkapuolena :)
      Mukavaa viikonloppua teillekin <3

      Poista