Ystäväni innoitti minua leipomaan sämpylöitä tarjoamalla minulle ihania aamiaissämpylöitä menneenä viikonloppuna <3 Minäpä kasasin kaikki jämä-jauhopussit ja valitsin sopivat taikinaan. Pohjaksi otin ystäväni soveltaman Pirkan sämpylätaikina-ohjeen, jota muokkasin hiukan lisäämällä taikinan joukkoon vehnäleseitä :) Jauhoja laitoin vähemmän kuin ohjeessa oli, mikä oli ystäväni vinkki herkullisiin sämpylöihin - ja toimii <3
SÄMPYLÄT
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
3 dl kaurahiutaleita (laitoin 2½ dl kaurahiutaleita ja ½ dl vehnäleseitä)
2 rkl siirappia tai juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
9-11 dl hiivaleipäjauhoja (laitoin jauhoja vain n. 7 dl -> sämpylöiden leipomisessa apuna oli 3-viljan sämpyläjauhot, joita vaivasin myös hiukan taikinan joukkoon)
½ dl rypsiöljyä
Lämmitä vesi 42-asteiseksi eli
hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita kuivahiiva kaurahiutaleisiin
ja lisää veteen. Lisää siirappi ja suola. Alusta jauhot vähitellen
taikinaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä
pehmeäksi. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla noin 30 minuuttia. Leivo
taikinasta sämpylöitä ja nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle.
Kohota hyvin. Paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti