Joulun odotuksen tunnelmaa...

Joulun odotuksen tunnelmaa...

maanantai 11. maaliskuuta 2013

2013-03-11 Sämpylät jämä-jauhoista...

Ystäväni innoitti minua leipomaan sämpylöitä tarjoamalla minulle ihania aamiaissämpylöitä menneenä viikonloppuna <3 Minäpä kasasin kaikki jämä-jauhopussit ja valitsin sopivat taikinaan. Pohjaksi otin ystäväni soveltaman Pirkan sämpylätaikina-ohjeen, jota muokkasin hiukan lisäämällä taikinan joukkoon vehnäleseitä :) Jauhoja laitoin vähemmän kuin ohjeessa oli, mikä oli ystäväni vinkki herkullisiin sämpylöihin - ja toimii <3
SÄMPYLÄT
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
3 dl kaurahiutaleita (laitoin 2½ dl kaurahiutaleita ja ½ dl vehnäleseitä)
2 rkl siirappia tai juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
9-11 dl hiivaleipäjauhoja (laitoin jauhoja vain n. 7 dl -> sämpylöiden leipomisessa apuna oli 3-viljan sämpyläjauhot, joita vaivasin myös hiukan taikinan joukkoon)
½ dl rypsiöljyä

Lämmitä vesi 42-asteiseksi eli hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita kuivahiiva kaurahiutaleisiin ja lisää veteen. Lisää siirappi ja suola. Alusta jauhot vähitellen taikinaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla noin 30 minuuttia. Leivo taikinasta sämpylöitä ja nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle. Kohota hyvin. Paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.


 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti