Joulun odotuksen tunnelmaa...

Joulun odotuksen tunnelmaa...

lauantai 5. lokakuuta 2013

2013-10-05 Tortanoa ja lasi punaviiniä...

Viime viikonloppuna oli pienimuotoiset talkoot pihassani ja niinpä kiitokseksi vanhemmilleni, kokkasin heille purtavaa jälkikäteen <3 Tortano on italialainen täytetty leipä - sen voi oman maun kukaan täyttää vaikkapa mozzarella-parmankinkku-basilikatäytteellä taikka vuohenjuusto-saksanpähkinä-rosmariini-hunajatäytteellä. Ohjeen otin Ruusulaakson ruokala-blogista, johon se oli päätynyt ensin Leila Lindholmin "Vielä yksi pala"-kirjasta. Minuakin odottaa tulevana jouluna paketissa Leilan yksi kirja, mutta en nyt kuollaksenikaan muista mikä se oli nimeltään - jaa, että mistä minä tiedän, että olen ollut tarpeeksi kiltti saadakseni kyseisen kirjan lahjaksi...noh, tietysti ostin itse sen! Joka tapauksessa leipoessani leipää korvasin durumjauhot grahamjauhoilla, mikä itseasiassa toimi mainiosti - täytettäkin laitoin hiukan reilummin, lisäksi en voinut vastustaa kiusausta lisätä leivän täytteeseen valkosipulia :P Suolan olisi voinut jättää leivästä vallankin pois, sillä sen verran suolaista parmankinkku oli. Tortanon kyytipojaksi nautittiin yhtä suosikkipunaviiniämme: Espíritu de Chile Shiraz Cabernet-punaviini.



TORTANO MOZZARELLA-PARMANKINKKUTÄYTTEELLÄ
leipätaikina:
15 g tuorehiivaa TAI ½ pss kuivahiivaa
3 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa tai siirappia
1 rkl suolaa
2,5 dl durumjauhoja      - käytin grahamjauhoja
4 dl vehnäjauhoja

täytteet:
mozzarellaraastetta
parmankinkkua
basilikaa
(valkosipulia)

Laita kaikki ainekset monitoimikoneen kulhoon (vesi: kädenlämpöisenä tuorehiivalle ja 42-asteisena kuivahiivalle) ja anna koneen vaivata taikina kimmoisaksi, 10-15 minuuttia. Jos käytät tuorehiivaa, lietä hiiva ensin veteen ja lisää sitten muut aineet. Tee muuten samoin kuin edellä. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Taputtele taikina käsin suorakaiteen muotoiseksi ja laita päälle täytteet. Kääri taikina rullalle kuten kääretorttu ja käännä rinkelin malliseksi. Nosta rinkilä leivinpaperin päälle kohoamaan noin puoleksi tunniksi ja paista sen jälkeen leipää 200 asteessa noin 35 minuutin ajan. Laita paistovaiheessa uunin pohjalle astiaan vettä, niin saat rapeakuorisen leivän.




Olin edellisenä päivänä leiponut Valion ohjeella omena-juustokakun, jonka tarjosin yhdessä vaniljakastikkeen kanssa :P Erittäin hyvänmakuinen kakku - suosittelen :)





OMENA-JUUSTOKAKKU
Pohja:
100 g voita tai leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 kpl kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa





Täyte:
400 g sitruuna-tuorejuustoa
1 rkl maissitärkkelystä
2 kpl kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria 

Päälle:
1-2 kpl hapahkoa omenaa
1 tl kanelia 

Tarjoiluun:
1 prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna vatkaten. Lisää yhdistetyt kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi.

Laita irtopohjavuoan (Ø 22 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele reunat ja jauhota ne vehnäjauhoilla. Painele taikina pohjalle sekä reunoille, n. 5 cm:n korkeuteen. Sekoita täytteen ainekset huolella keskenään. Kaada vuokaan. Kuori omenat tarvittaessa, poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Lado ne täytteen päälle. Ripottele pinnalle kanelia. Paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 1 t tai kunnes kypsä.

Irrota kakku vuoasta täysin jäähtyneenä. Kakku on parhaimmillaan 1 - 3 päivää valmistuksesta, jolloin sen maut ovat tasoittuneet. Säilytä se jääkaapissa. Tarjoa sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kanssa.


2 kommenttia:

  1. Mun on pitänyt tehdä torantoa jo pitkän aikaan. Vaikuttaa tosi herkulliselta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä herkkua - ajattelin pikkujouluaikaan tehdä samanlaisen, mutta laittaa täytteeksi vuohenjuustoa, saksanpähkinöitä, rosmariinia sekä hunajaa :P

      Poista