Joulun odotuksen tunnelmaa...

Joulun odotuksen tunnelmaa...

sunnuntai 22. tammikuuta 2012

2012-01-21 Ruokaa toipilaalle...

Äitini oli alkuviikosta jalkaleikkauksessa, jotten saavuin kokkaamaan hänelle joululahjaksi lupaamani aterian. Ruuaksi oli poron ulkofileepihvejä, karpalokastiketta ja valkosipuli-kermaperunoita sekä mozzarellasalaattia. Jälkiruokaa varten kaivoin kaapinkätköistä vanhan vohveliraudan (ei ole käytetty varmaan 20 vuoteen) ja tekaisin meille vohvelit, joista kokosin annokset yhdessä jäätelön, kermavaahdon ja suklaakastikkeen kanssa :P







PORON ULKOFILEEPIHVIT
K-kaupan pakastealtaasta Pirkan poron ulkofileepihvejä...kallista, mutta hyvää...noh, ei näitä ihan joka päivä syödä, kuten ei äitikään joudu jalkaleikkaukseen ;)


KARPALOKASTIKE
1 kpl salottisipuli
1 kpl valkosipulinkynsi
1 rkl voita
2 dl punaviiniä
1 dl vettä
1 dl karpaloita
2 rkl fariinisokeria
1 tl riistafondia
mustapippuria
suolaa

Kuori ja hienonna salotti- ja valkosipuli. Kuullota hienonnettuja sipuleita voissa kattilassa. Lisää punaviini, vesi, karpalot, fariinisokeri, riistafondi ja mustapippuri. Keitä, kunnes nesteestä on haihtunut 1/3. Soseuta kastike sauvasekoittimella ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa hieman suolaa tai fariinisokeria.

Itse vielä siivilöin kastikkeen, sillä käytössä oli mummun perintö-sauvasekoitin, joka ei toiminut oikein niin kuin halusin. Kastikkeesta jäi vielä yli seuraavaan päivään, kun vanhempani siihen niin ihastui :)


VALKOSIPULI-KERMAPERUNAT
Kaupan pakastealtaasta Apetitin valkosipuli-kermaperunoita, jossa on kerma valmiina.


MOZZARELLASALAATTI
1 ruukku jääsalaattia
1 kpl kurkku
1 kpl punainen paprika
250 g tummia viinirypäleitä
1 pkt mozzarellaa
loraus oliiviöljyä





VOHVELITAIKINA
3 kpl kananmunaa
4 dl maitoa
1 dl kivennäisvettä
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
50-100 g voisulaa tai kermaa

Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito ja kivennäisvesi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vispaten liemeen. Lisää voisula tai kerma. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia. Paista vohvelipannulla vohveleiksi. 

Kokoa annokset levittämällä vohvelin päälle mansikkahilloa ja laittamalla palan mansikkajäätelöä sekä kermavaahtoa. Suklaakastikkeena käytin sulatettua Fazerin sinistä :P




















































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti