Joulun odotuksen tunnelmaa...

Joulun odotuksen tunnelmaa...

sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Leipä, joka hurmaa näöllään ja maullaan - täytetty kukkaleipä

Uudeksi vuodeksi tarjolle pyöräytin "kukkaleivän", jonka olisi pitänyt muistuttaa krysanteemin,  mutta taisikin olla lähempänä ohdaketta ;) Ohjeen löysin Hulin "Meanwhile in Longfield "-blogista - hieman muokkasin täytettä...
TÄYTETTY KUKKALEIPÄ
(tekovaihe n. 3 h, annoskoko n. 8)
Taikina:
500 g vehnäjauhoja
7 g kuivahiivaa
125 ml kevytmaitoa
125 ml turkkilaista jogurttia
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 kpl kananmuna
90 ml öljyä

Lämmitä maito 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva maidon sekaan. Lisää neste yleiskoneeseen ja kaada mukaan loput ainekset. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Taikinan tulee irrota kulhon reunoista kunnolla. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla noin 1-1½ tuntia.

Täyte:
150 g Valio Texmex-juustoraastetta
50 g Emmental-juustoraastetta
100 g Atria Kulinaari ohuen ohut kylmäsavuhärkää
100 g Atria Kulinaari ohuen ohut kylmäsavukinkku
2 kpl paahdettua purkkipaprikaa
n. 5 kpl aurinkokuivattua tomaattia
n. 10 lehteä tuoretta basilikaa
kuivattua timjamia
1 nippu keltasipulia

Lisäksi:
voiteluun ruokalusikallinen maitoa sekä yksi kananmuna.

Pilko paprikat, oliivit, aurinkokuivatut tomaatit, basilika, timjami, kevätsipulit sekä leikkeleet mahdollisimman pieniksi paloiksi. Mitä pienemmäksi, sen parempi. Sekoita kaikki ainekset isossa kulhossa sekaisin.

Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan, ja käsittele kerrallaan yhtä osaa, anna muiden osien olla edelleen liinan alla lämpimässä. Jauhota leivinalusta ja kauli taikinasta noin 3 mm levy. Tee pyöreällä muotilla (halkaisija noin 6-8 cm) kaulitusta taikinasta pyöreitä paloja niin paljon kuin pystyt. Tee ylijäämäpaloista uusi möykky, kaulitse siitä uusi levy ja tee siitä lisää pyöreitä paloja. Öljyä tässä välissä noin 26-28 cm pyöreä piirakkavuoka ja ota se työtasolle viereesi.

Ota yksi pyöreä taikinapala kerralla eteesi. Laita taikinan päälle ensin juustoraastetta ja sen jälkeen varsinaista leikkeletäytettä. Muista, että palojen päälle ei tule laittaa liikaa täytettä, jotta ne eivät pursua uunissa rumiksi.Sitten tulee vaikein osuus. Käännä pyöreä pala ensin kahtia niin, että edessäsi on puolikuun muotoinen pala. Sen jälkeen pala pitäisi taittaa vielä kahtia niin, että puolikuun kärjet koskevat toisiaan. Jos kärjet eivät meinaa pysyä kiinni, voi niitä kostuttaa hieman vedellä ja painaa sitten päät kiinni toisiinsa.

Tämän jälkeen pala tulee nostaa piirakkavuokaan siten, että auki oleva osa on ylöspäin (täyte näkyy). Ja sitten sama homma pitää toistaa aika monta kertaa! Piirakkavuoan voi täyttää tähän tapaan ihan loppuun asti, siten että paloista muodostuu vuokaan krysanteemin terälehtiä muistuttava kuvio. Lopuksi tein hieman isomman, suorakaiteen muotoisen palan, jonka täytin juustoraasteella sekä leikkeletäytteellä normaaliin tapaan. Tämän jälkeen rullasin sen rullaksi, ja nostin piirakkavuoan keskelle siten. Sivele vielä lopuksi leivän päälle maito-munaseosta sudin avulla.

Paista täytettyä leipää 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna valmiin leivän levähtää liinan alla puolisen tuntia ennen tarjoilua. Leipä on ehdottomasti parasta hieman lämpimänä. Sen voi lämmittää tarpeen vaatiessa lempeässä uunin lämmössä uudestaan (noin 100 asteessa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti