Joulun odotuksen tunnelmaa...

Joulun odotuksen tunnelmaa...

maanantai 24. joulukuuta 2012

2012-12-24 Jouluaatto...

Jouluaatto kului vauhdikkaasti...käytiin viemässä mummulle lahjat palvelukotiin, poikettiin vilkaisemassa hautausmaalla, syötiin jouluruoka vanhempieni luona ja avattiin lahjat minun luonani :) Nyt on sopiva hetki miettiä, mitä tuli tehtyä ja katsoa valokuvat läpi, jonka jälkeen voi rauhoittua viinilasin ja tv.n ääreen <3

Vili-kissammekin (12,5v.) sai jouluaatosta osansa saamalla upouuden minttu-hiiren...siinä vanhankin nuortui ;)

Ensin olin vähän, että mikä hiton hiiri, mut sitten innostuin ;)


Söimme vanhempieni luona jouluaterian, jota säestimme Itävallasta ostamallamme omena-päärynäsnapsilla :P




Jouluaattoiltana vanhempani tulivat jouluruuan jälkeen minun luokse avaamaan joululahjoja - jos joku nyt putosi kärryiltä, niin hänelle voin kertoa, että välimatkaa kodeillamme on 1,5 kilometria eli käy hyvästä ruuan sulatuslenkistä, kun sen kävelee ;) ... ja nauttimaan pientä iltapalaa sekä muutaman viinilasillisen :)

 



Lahjojen avaamisen ohella nautittiin muutama neuvoa-antava lasillinen ja syötiin maukas iltapala. Suolaiseksi tarjottavaksi olin tehnyt Teijan Joulureki-blogista otetun ohjeen mukaan poropiiraita sekä jo aikaisemmassa postauksessa (2012-12-18) olevan Pastanjauhantaa-blogista otetun "jouluisan salaatin" (sille homejuusto-kammoiselle laitettiin leipäjuustoa). Makeaksi leivonnaiseksi tein Joulureki-blogista löytyneen ohjeen mukaan kanelisen pähkinäsuklaakakun.



Viinilasit ovat paremmassa käytössä ;)


POROPIIRAITA
(n.17 kpl)
Pohja:
250 g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl kylmää vettä
ripaus suolaa

Täyte:
150 g purjoa
1 rlk rypsiöljyä
150 g poron kylmäsavurouhetta
(ripaus suolaa)
ripaus rouhittua mustapippuria
2 kananmunaa
1 dl ranskankermaa
3/4 dl maitoa
2 dl juustoraastetta

Nypi kylmä rasva ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja suola ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina n. 17 muffinssivuokaan (esim. paperivuoat metallikehikossa). Painele taikina vuokien pohjalle ja reunoille. Nosta vuoat jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Halkaise purjo, huuhtele ja kuutioi. Kuullota purjoa pannulla rypsiöljyssä. Nosta pannu syrjään ja lisää joukkoon poron kylmäsavurouhe. Mausta seos mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Sekoita eri kulhossa kananmunat, ranskankerma, maito ja ½ dl juustoraastetta. Jaa poroseos muffinssivuokiin pohjien päälle ja valuta päälle munamaitoseosta. Ripottele päälle loput juustoraasteesta.

Paista 225 asteessa n. 20 minuuttia. 





JOULUISA SALAATTI
jääsalaattia/salaattisekoitusta
päärynöitä
Aura-juustoa/leipäjuustoa
kokonaisia saksanpähkinöitä
karpalohilloa

Revi jääsalaatti tarjoiluvadille. Lohkoa päärynät ja asettele ne jääsalaatin päälle. Murusta  aura-juustoa päärynöiden päälle ja ripottele saksanpähkinöitä päälle. Laita lopuksi karpalohilloa salaatin päälle sinne tänne.






KANELINEN PÄHKINÄSUKLAAKAKKU
Pohja:
180 g kaurakeksejä
1 tl kanelia
80 g voita
Valkuais-kermavaahto:
2 valkuaista
6 dl kuohukermaa

Pähkinäsuklaatäyte:
3 liivatelehteä
½ valkuais-kermavaahdosta
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl Nutella-pähkinäsuklaalevitettä
2 rkl vettä 

Kaneli-pähkinätäyte:
3 liivatelehteä
½ valkuais-kermavaahdosta
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (120 g) Kidius-vaniljavanukasta
2 rkl sokeria
1 tl kanelia
½ dl hasselpähkinärouhetta
2 rkl vettä 

Koristelu: 
Wienernougatrouhetta ja valkoisia koristekuulia

Peitä halkaisijaltaan 24 cm kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit minigrip-pussiin suljettuna kaulimella tai monitoimikoneella. Sekoita murskaan kaneli. Yhdistä voisulan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma ja yhdistä valkuaisvaahtoon.
Laita pähkinäsuklaatäytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Ota puolet valkuais-kermavaahdosta ja sekoita siihen tuorejuusto ja pähkinäsuklaalevite. Kiehauta vesi ja sekoita siihen liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteeseen. Kaada vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
Laita kaneli-pähkinätäytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita jäljellä olevaan valkuais-kermavaahtoon tuorejuusto, vaniljavanukas, sokeri, kaneli ja hasselpähkinärouhe. Kiehauta vesi ja sekoita siihen liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteeseen. Kaada vuokaan pähkinäsuklaatäytteen päälle. Tasoita pinta. Vuokaa heiluttamalla levitysjäljet tasoittuvat. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia. Koristele haluamallasi tavalla juuri ennen tarjoilua.




Olen varmaankin ollut erityisen kiltti tänä vuonna, sillä taistelen sohvatilasta lahjojeni kanssa...tai sitten minulla vaan on MAAILMAN PARHAAT YSTÄVÄT <3






PS. Ihana tonttu-ystäväiseni pitää huolta iippari-uskottavuudestani ja muisti minua ihanalla lahjalla tänä jouluna <3 Ja Pikku-Myy rules, vaikka olikin Iso-Myy ;) 


 
PPS. Pakko laittaa loppuun kuva, kun insinööri tekee toiselle insinöörille lahjapakettia, niin on kaikki keinot sallittuja - siispä käytämme paketoinnissa jeesus-teippiä ;) 




PPPS. Äitini haluaa mun vissiin siivoavan enemmän ;)


2 kommenttia:

  1. Nyt vasta sain aikaiseksi tulla katsomaan jouluaattonne eväitä. Voi mahdoton kun tuli aivan vesi kielelle poropiiraita muistellessa... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat kyllä loistavia reseptejä nuo poropiiraat ja kanelinen kakku :P Huomenna vanhemmilleni tulee vieraita ja menenkin kokkaamaan heille, joten ajattelin kokeilla poropiirakkaa tekemällä sen Sunnuntain piirakkataikinasta isoon piirakkavuokaan ja laittamalla noiden pikkupiiraiden täytteen...jälkkäriksi katsoin blogistasi sen suklaa-pähkinäkakun :)

      Poista