Joulun odotuksen tunnelmaa...

Joulun odotuksen tunnelmaa...

lauantai 12. marraskuuta 2011

2011-11-12 Joulun odotusta...

Joulu sen kun lähestyy ja halusin kokeilla sitä silmällä pitäen perunagratiinia. Sen seuraksi olisin halunnut leivitettyjä porsaan pihvejä, mut Prismassa ei jostain syystä ollut kuin wienerleikkeitä, joten ostin niitä. Kastikkeeksi ruualle tein sienimuhennoksen. Ja se rosolli jäi vahingossa ostamatta, vaikka se kuinka jo maistui suussa ja olisi tuonut hiukan väriä ja kasviksia lautaselle. Ja jälkkäriksi joulun odotuksen ensimmäinen joulusiideri :D




PERUNAGRATIINI
8-10 (n. 1 kg) perunoita
2 kpl sipulia
oman maun mukaan valkosipulia
n. 3/4 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria rouhittuna
150 g emmental-mozzarellajuustoraastetta
2 prk ruokakermaa

Leikkaa kuoritut perunat (itse käytin Pirkan pestyjä perunoita, joten en kuorinut niitä, pesin vain) ja sipuli ohuiksi viipaleiksi. Lado peruna- ja sipuliviipaleet voideltuun, laakeaan vuokaan kerroksittain. Ripottele väliin ja pinnalle juustoraastetta (ripottelin joukkoon eilisestä juustokeitosta jäänyttä homejuustomuruja), valkosipulin viipaleita, suolaa ja pippuria. Kaada vuokaan ruokakermaa ja kypsennä gratiinia 200 asteen uuninlämmössä alatasolla noin tunti.


SUPPILOVAHVEROMUHENNOS
1 l suppilovahveroita
3-4 rkl voita
1 pieni sipuli
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä
2 dl ruokakermaa
3/4 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Kuumenna puolet rasvasta pannulla ja paista siinä hetken aikaa paloiteltuja sieniä, kunnes ne menevät kasaan ja mahdollisesti niistä irtoava neste haihtuu. Lisää loput rasvasta sekä kuorittu, hienonnettu sipuli ja jatka paistamista, kunnes sipuli on kuullottunut. Ripottele jauhot joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää vesi ja sekoita, kunnes muhennos paksunee ja on sileää. Lisää kerma parissa erässä (laitoin tällä kertaa Valion kolmen sipulin ruokakermaa) ja anna kiehua hiljalleen 10 - 15 minuuttia. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti