Tänä pääsiäisenä jäivät karitsat ja lampaat kaupan lihatiskiin ja tyydyin paistamaan naudan pihvit muun ruuan seuraksi. Perunoista kokkasin Välimeren perunaterriinin. Salaatiksi tein aikasemmin olleen punajuuri-salaatin muutosversion. Lisäksi leivoin minifocaccioita maustettuna kirsikkatomaateilla, kalamata-oliiveilla ja mozzarellapalloilla. Ja tietysti piti jonkinlainen jälkkärikin kehitellä, joten leivoin porkkanamuffinsseja cappucinon seuraksi.
VÄLIMEREN PERUNATERRIINI
vajaa 1 kg jauhoisia perunoita
1 rasia tuoretta pinaattia (n. 80 g)
3–4 kevätsipulia
½ dl tuoretta hienonnettua timjamia
½ sitruunan kuori raastettuna
n. 150 g vuohenjuustoa
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna
3 dl ruokakermaa
2 munaa
2 tl suolaa
½ tl mustapippuria
koristeluun:
aurinkokuivattuja tomaatteja
timjaminoksia
Vuoraa leivinpaperilla suorakaiteen muotoinen leipävuoka (noin 2 l).
Kuori perunat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Hienonna pinaatit ja sipulit. Sekoita keskenään pinaatti, sipuli, timjami ja sitruunankuori. Lado vuokaan kerroksittain perunaviipaleita, yrttiseosta, murennettua vuohenjuustoa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Laita päällimmäiseksi perunakerros. Sekoita keskenään kerma ja munat. Lisää joukkoon suola ja pippuri. Kaada seos vuokaan.
Kypsennä terriiniä 175-asteisessa uunissa 1 ½ –2 tuntia, kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista kypsyys esim. puisella grillitikulla. Kumoa jäähtynyt terriini leikkuulaudalle ja leikkaa terävällä veitsellä viipaleiksi. Koristele aurinkokuivatuilla tomaateilla ja timjaminoksilla.
PÄÄRYNÄ-PUNAJUURISALAATTI
n. 500g punajuuria
n. 6kpl valkosipulinkynsiä
n. 500g punajuuria
n. 6kpl valkosipulinkynsiä
kastike:
6 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa (hunajapurkki on edelleen kadonneena sinne mustaan aukkoon, joten laitoin ripauksen sokeria)
kourallinen timjamia tai/ja oreganoa pippuria
suolaa
6 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa (hunajapurkki on edelleen kadonneena sinne mustaan aukkoon, joten laitoin ripauksen sokeria)
kourallinen timjamia tai/ja oreganoa pippuria
suolaa
lisäksi:
erilaisia salaatteja
päärynöitä
pähkinöitä ja/tai siemeniä (laitoin paahdettuja ja suolattuja kurpitsansiemeniä)
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Varaa iso foliopala, johon saat ainekset käärittyä pakettiin. Harjaa punajuuret puhtaiksi. Laita punajuuret (isot punajuuret kannattaa kuoria ja lohkota) sekä valkosipulit folionyyttiin. Lisää vielä kastikkeen ainekset sekaan. Nyyttiä paistetaan uunissa noin tunti, kunnes punajuuret ovat pehmenneet.
pähkinöitä ja/tai siemeniä (laitoin paahdettuja ja suolattuja kurpitsansiemeniä)
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Varaa iso foliopala, johon saat ainekset käärittyä pakettiin. Harjaa punajuuret puhtaiksi. Laita punajuuret (isot punajuuret kannattaa kuoria ja lohkota) sekä valkosipulit folionyyttiin. Lisää vielä kastikkeen ainekset sekaan. Nyyttiä paistetaan uunissa noin tunti, kunnes punajuuret ovat pehmenneet.
Kokoa lautasille salaattipeti, laita päälle hieman jäähtyneet punajuuret (ja kaavi vähän "paistolientä" salaattikastikkeeksi) sekä lohkotut päärynät. Ripottele päälle vielä halutessasi erilaisia pähkinöitä ja/tai siemeniä ja tuoretta oreganoa.
MINIFOCACCIAT
(6 kpl)
1 pkt Pirkka pizzapohja-aineksia
2 dl vettä
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl tuoretta rosmariinia tai n. 1 tl kuivattua rosmariinia
1 rs kirsikkatomaatteja
n. 18 kpl kalamata-oliiveja
1 pkt minimozzarellapalloja
oliiviöljyä
tuoretta tai kuivattua rosmariinia
sormisuolaa
Vaivaa pizzapohja-ainekset, kädenlämpöinen vesi, öljy ja rosmariini kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Anna levätä hetki. Pyörittele palat 6 pullaksi ja taputtele ne leivinpaperin päällä litteiksi ympyröiksi (halkaisija 10 cm). Kohota liinan alla noin 15 minuuttia.
Halkaise tomaatit. Painele leipäsiin kuopat ja paina tomaatin puolikkaat niihin leikkauspinta alaspäin.
Painele leipäsiin oliiveja ja mozzarellapalloja. Voitele focacciat öljyllä. Ripottele pinnalle rosmariinia. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 13 minuuttia. Ripottele päälle sormisuolaa.
PORKKANAMUFFINSSIT
4 dl porkkanaraastetta
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1½ tl kanelia
3/4 dl mantelirouhetta
100 g leivontamargariinia
3 kananmunaa
kuorrutus:
180 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
koristeeksi:
nompparelleja tai mantelirouhetta
Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Sulata ja jäähdytä rasva. Riko munien rakenne ja sekoita joukkoon rasva ja porkkanaraaste. Lisää kuivat aineet sekoittaen. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Sekoita kuorrutusaineet keskenään ja päällystä jäähtyneet muffinit kuorrutuksella. Koristele sitruunankuorisuikaleilla tai mantelirouheella. Porkkanamuffinit voi myös pakastaa.
Sekoita kuorrutusaineet keskenään ja päällystä jäähtyneet muffinit kuorrutuksella. Koristele sitruunankuorisuikaleilla tai mantelirouheella. Porkkanamuffinit voi myös pakastaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti