Joulun odotuksen tunnelmaa...

Joulun odotuksen tunnelmaa...

perjantai 4. tammikuuta 2013

2013-01-04 Kokkailemassa vanhempien vieraille...

Loppiaisviikonlopun perjantaina vanhemmilleni tuli vieraita ja lupauduin kokkaamaan äitini puolesta <3  ja, kun pelasin korttini oikein, pääsin myös nauttimaan kokkaamistani herkuista ;)


 

Suolaiseksi tarjottavaksi pyöräytin poropiirakan, jossa mallina käytin jouluna tekemiäni pieniä poropiiraita. Tällä kertaa vaan tein piirakasta ison ja käytin Sunnuntain valmista piirakkataikinaa. Piirakan kanssa tein salaatiksi samat salaatit kuin jouluna - toisen version homejuustolla ja toisen leipäjuustolla. Punaviininä toimi Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon-punaviini ja valkoviininä Espíritu de Chile Chardonnay Gewürztraminer-valkoviini


POROPIIRAKKA KYLMÄSAVUROUHEESTA
1 pkt piirakkataikinaa

täyte:
½ kpl purjoa
1 rlk ruokaöljyä
150 g poron kylmäsavurouhetta
(ripaus suolaa)
ripaus rouhittua mustapippuria
2 kpl kananmunaa
1 prk ranskankermaa
3/4 dl maitoa
150 g juustoraastetta

Sulata piirakkataikina pakkauksen ohjeiden mukaan ja painele se piirakkavuoan pohjalle. 

Halkaise purjo, huuhtele ja paloittele se. Kuullota purjoa pannulla ruokaiöljyssä. Nosta pannu syrjään ja lisää joukkoon poron kylmäsavurouhe. Mausta seos mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Sekoita eri kulhossa kananmunat, ranskankerma, maito ja 1/2 dl juustoraastetta. Kaada poroseos piirakkapohjan päälle ja valuta päälle munamaitoseosta. Ripottele päälle loput juustoraasteesta. Paista piirakkaa 200 asteessa n. 45 minuuttia.



KARPALO-SALAATTI  
jääsalaattia/salaattisekoitusta (itse olen kokenut maittavaksi Pirkan Provencen salaattisekoituksen) 
päärynöitä 
Aura-juustoa/leipäjuustoa 
kokonaisia saksanpähkinöitä  
karpalohilloa

Revi jääsalaatti tarjoiluvadille. Lohkoa päärynät ja asettele ne jääsalaatin päälle. Murusta  aura-juustoa päärynöiden päälle ja ripottele saksanpähkinöitä päälle. Laita lopuksi karpalohilloa salaatin päälle sinne tänne..




Kahvin kanssa tarjosin Teijan Joulureki-blogista bongaamani suklaa-pähkinäkakun. Kakku jäi kuvaamatta, joten kuvan lainasin Teijan Joulureki-blogista - kiitos Teija <3


Kuva lainattu Teijan Joulureki-blogista


SUKLAA-PÄHKINÄKAKKU
pohja:
180 g Digestive-keksejä
75 g voita TAI leivontamargariinia

täyte:
400 g tuorejuustoa
1 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
120 g tummaa suklaata
2 rkl appelsiinimehua TAI appelsiinilikööriä
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa

pinnalle:
150 g Wienernougat-rouhetta
haluamiasi kakunkoristeita

Sulata voi. Murskaa keksit ja sekoita hyvin voisulan kanssa. Painele keksimurska tiiviiksi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Laita vuoka kylmään.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja laita jääkaappiin odottamaan. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sekoita sokeri ja kaakaojauhe keskenään. Lisää tuorejuusto ja sekoita hyvin. Sulata suklaa ja lisää se tuorejuustoseokseen. Kuumenna appelsiinimehu mikrossa tai kattilassa. Purista liivatteista vesi ja laita appelsiinimehun joukkoon. Sekoita liivatemehuseos tasaiseksi ja sekoita täytteeseen. Nostele joukkoon kermavaahto. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja ripottele pinnalle puolet Wienernougat-rouheesta. Anna hyytyä kylmässä seuraavaan päivään.

Ennen tarjoilua ripottele kakun pinnalle loput Wienernougat-rouheesta ja koristele haluamillasi koristeilla.



 

2 kommenttia:

  1. Poropiiraiden ohjeesta on näköjään moneksi, tuo piirakka täytyy kyllä itsekin kokeilla! :)

    Hyvää Loppiaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! On sellainen "laiskan naisen"-piirakka, kunnei tarvinnut nyppiä pohjataikinaa ;)

      Mukavaa loppiaista sinullekin!

      Poista