Suolaiseksi tarjottavaksi pyöräytin poropiirakan, jossa mallina käytin jouluna tekemiäni pieniä poropiiraita. Tällä kertaa vaan tein piirakasta ison ja käytin Sunnuntain valmista piirakkataikinaa. Piirakan kanssa tein salaatiksi samat salaatit kuin jouluna - toisen version homejuustolla ja toisen leipäjuustolla. Punaviininä toimi Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon-punaviini ja valkoviininä Espíritu de Chile Chardonnay Gewürztraminer-valkoviini
POROPIIRAKKA KYLMÄSAVUROUHEESTA
1 pkt piirakkataikinaa
täyte:
½ kpl purjoa
1 rlk ruokaöljyä
150 g poron kylmäsavurouhetta
(ripaus suolaa)
ripaus rouhittua mustapippuria
2 kpl kananmunaa
1 prk ranskankermaa
3/4 dl maitoa
150 g juustoraastetta
Sulata piirakkataikina pakkauksen ohjeiden mukaan ja painele se piirakkavuoan pohjalle.
Halkaise purjo, huuhtele ja paloittele se. Kuullota purjoa pannulla
ruokaiöljyssä. Nosta pannu syrjään ja lisää joukkoon poron
kylmäsavurouhe. Mausta seos mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
Sekoita eri kulhossa kananmunat, ranskankerma, maito ja 1/2 dl
juustoraastetta. Kaada poroseos piirakkapohjan päälle ja valuta
päälle munamaitoseosta. Ripottele päälle loput juustoraasteesta. Paista piirakkaa 200 asteessa n. 45 minuuttia.
KARPALO-SALAATTI
jääsalaattia/salaattisekoitusta (itse olen kokenut maittavaksi Pirkan Provencen salaattisekoituksen)
päärynöitä
Aura-juustoa/leipäjuustoa
kokonaisia saksanpähkinöitä
karpalohilloa
Revi jääsalaatti tarjoiluvadille. Lohkoa päärynät ja asettele ne jääsalaatin päälle. Murusta aura-juustoa päärynöiden päälle ja ripottele saksanpähkinöitä päälle. Laita lopuksi karpalohilloa salaatin päälle sinne tänne..
Kahvin kanssa tarjosin Teijan Joulureki-blogista bongaamani suklaa-pähkinäkakun. Kakku jäi kuvaamatta, joten kuvan lainasin Teijan Joulureki-blogista - kiitos Teija <3
Kuva lainattu Teijan Joulureki-blogista |
SUKLAA-PÄHKINÄKAKKU
pohja:
180 g Digestive-keksejä
75 g voita TAI leivontamargariinia
täyte:
400 g tuorejuustoa
1 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
120 g tummaa suklaata
2 rkl appelsiinimehua TAI appelsiinilikööriä
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
pinnalle:
150 g Wienernougat-rouhetta
haluamiasi kakunkoristeita
Sulata voi. Murskaa keksit ja
sekoita hyvin voisulan kanssa. Painele keksimurska tiiviiksi
irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Laita vuoka
kylmään.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja laita
jääkaappiin odottamaan. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
Sekoita sokeri ja kaakaojauhe keskenään. Lisää tuorejuusto ja sekoita
hyvin. Sulata suklaa ja lisää se tuorejuustoseokseen. Kuumenna
appelsiinimehu mikrossa tai kattilassa. Purista liivatteista vesi ja
laita appelsiinimehun joukkoon. Sekoita liivatemehuseos tasaiseksi ja
sekoita täytteeseen. Nostele joukkoon kermavaahto. Kaada täyte vuokaan
pohjan päälle ja ripottele pinnalle puolet Wienernougat-rouheesta. Anna
hyytyä kylmässä seuraavaan päivään.
Ennen tarjoilua ripottele kakun pinnalle loput Wienernougat-rouheesta ja koristele haluamillasi koristeilla.
Poropiiraiden ohjeesta on näköjään moneksi, tuo piirakka täytyy kyllä itsekin kokeilla! :)
VastaaPoistaHyvää Loppiaista!
Kokeile ihmeessä! On sellainen "laiskan naisen"-piirakka, kunnei tarvinnut nyppiä pohjataikinaa ;)
PoistaMukavaa loppiaista sinullekin!