Joulun odotuksen tunnelmaa...

Joulun odotuksen tunnelmaa...

sunnuntai 4. toukokuuta 2014

2014-04-30 Vapun tarjottavat - pikkuinen buffetpöytä ja minttuiset mokkapalat...

Vappu ja mökkikausi saapui jälleen - kuten myös valkkari/rosee-kausi :P Alkoi tuossa huhtikuun alussa jo punaviini tuntuakin liian raskaalta, joten kävin Alkosta noutamassa vanhaa tuttua lemppariroseetamme Fortant de France Merlot Rosé 2013-viiniä ja chileläistä Cono Sur Bicicleta Riesling 2013-valkoviiniä sekä "puolikkaan" pullollista Asti Gancia-kuohuviiniä, josko kuoharista tekisi marjahyytelöä :P





Minä ja isäni (+ Vili) saavuimme mökille jo aatonaattona lämmittämään mökkiä sekä viettämään isä-tytär-iltaa jalkapallon merkeissä. Eväinä toimi S-Marketin palvelutiskistä ostettu perinnemakkara ja melonisalaatti sekä pari Olvin pint-tölkki olutta. Itse en niin tuosta jalkapallosta perustanut, joten tyydyin tähyilemään, josko näkyisi sööttejä futaajia ;) Vili taasen tyytyi kulkemaan edestakaisin sisälle ja ulos - isäni oli tiivistänyt Vilin häkin verkkoa petoeläimiä vastaan...taisi Vili luulla tulleensa keskitysleirille ;)





Mukaan mökille pääsivät myös mun upouuden mökkisaappaat - Laura Ashleyn Garden-saappaat ovat peräisin Honkkarista...käärmeet varokoot, kun talsin näillä :)





Mökille hankittiin ehkä mökki-ajanjaksomme paras hankinta, polyrottinkinen löhösohva...siitä minä tietysti otin metsälenkkien jälkeen paikan itselleni ja ihailin iskän puupinoja <3 Äitini kyllä totesi, että olikohan virhehankinta, kun Sanna taitaa maata koko kesän - oikein mukava sohva ;)





Koska meillä ei ole tapana ottaa grilliä esille vielä vappuna, kehittelin vappumenun parista salaatista, uunilohesta sekä tomaatti-pekonifocacciasta...focaccia on nyt siitä leivontakirjasta, jonka sain menneenä marraskuussa kyläilemässä olleelta likkaporukalta <3 



Seljankukkamehu&omena-Bacardi-alkudrinkki

Ruokajuomana ja vähän muunakin juomana toimi ihanainen käsilaukku - Vernissage Syrah-Cabernet Sauvignon-punaviini...Lauralle ja Johannalle: wink-wink, että oli juotavaa viiniä, vaikken noista ranskalaisista viineistä pahemmin perusta! Juhannukseksikin on varattuna myös käsilaukku...kylläkin hiukan naisellisemman värisen - vaaleanpunainen roseeviinilaukku, Vernissage Syrah Rose-viini.




Voitaneen jo tässä yhteydessä mainita, että perheneuvoston yhteisestä päätöksestä grilli otetaan esille vapun jälkeisenä lauantaina - taitaa olla aikaisin ajankohta, kun meidän kaasugrillivanhuksemme on päässyt ulos :) Kaiholla muistelen niitä aikoja, kun isäni vielä toimi grillimestarina pallogrillin ääressä <3





Eksyin vuodenvaihteessa kuntoiluinnoissani Venla Savikujan blogiin - vaikka olenkin vannoutunut Salkkari-vihaaja! Sen lisäksi bongasin sieltä hyvänkuuloisen perunasalaatin ohjeen, jota päätin kokeilla nyt vappuksi :P Olisin halunnut laittaa salattiin oliiveja, mutta edelleen perheessämme on edelleen se graavilohi-sieni-homejuusto-oliivi-rajoitteinen henkilö - jotenkaan en taas jaksanut niitä minun lautaselle törkättyjä oliiveja, joten luovuin ajatuksesta ;)

SAKSALAINEN PERUNASALAATTI

(4:lle)
5-6 keitettyä perunaa pilkottuna
2 omenaa kuorittuna ja pilkottuna
2 maustekurkkua pilkottuna
15 paprikatäytteistä oliivia pilkottuna
100 g kinkkua (esim. savukinkku) pilkottuna
puolikas purjosipulia pilkottuna
(keitetty ja pilkottu kananmuna)

kastike:
1-2 valkosipulin kynttä puristettuna
currya
paprikamaustetta
pippurimaustetta
chilipippuria
kevytmajoneesia

Anna salaatin maustua jääkaapissa muutaman tunnin ennen tarjoilua. Päälle voi ripotella persiljasilppua.





Tuoresalaatti ryyditettiin viinirypäleillä - kastikkeeksi pääsi jälleen kerran kaupan valmis balsamico-kastike.




KUORRUTETTUA LOHTA UUNISSA

lohifilee
Creme Bonjour Cruisene valkosipuli&yrtit-kermavalmiste
suolaa
mustapippuria

Mausta lohifilee suolalla ja mustapippurilla. Levitä fileen päälle Creme Bonjour-kermavalmiste. Paista filettä 200 asteessa, kunnes se on kypsää. Tällä kertaa päätin olla suututtamatta tiskivastaavaa ja vuorasin uunivuoan leivinpaperilla :)






TOMAATTI-BASILIKA-PEKONIFOCACCIA

(4-6:lle)
500 g karkeaa vaaleaa leipäjauhoa, lisäksi hieman jauhottamiseen
1 rkl kuivattua basilikaa
1/2 tl sokeria
2 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3,25 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl oliiviöljyä, lisäksi hieman voiteluun

päällys:
400 g kirsikkatomaatteja
1 rkl oliiviöljyä, lisäksi hieman voiteluun ja pirskotteluun
suolaa ja pippuria
200 g pekonia kuutioina
4 rkl tuoretta basilikaa silputtuna

Pane jauho, kuivattu basilika, sokeri, hiiva ja suola kulhoon. Sekoita keskenään vesi ja oliiviöljy, lisää kuiviin aineksiin ja työstä notkeaksi taikinaksi. Lisää vettä, jos taikina tuntuu liian kuivalta. Vaivaa taikinaa kevyesti jauhotetulla työtasolla 10 minuuttia tai kunnes se on pehmeä ja joustava. Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon ja peitä tuorekelmulla. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 1 tunti tai kunnes se on noussut kaksinkertaiseksi.

Pane tomaatit leivinpaperilla vuoratulle leivinpellille, pirskottele päälle öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista tomaatteja 140-asteisessa uunissa puoli tuntia tai kunnes ne ovat pehmenneet.

Nosta uunin lämpö 220 asteeseen. Ota taikina kulhosta ja vaivaa hetkisen. Muotoilee taikinasta suorakaide ja pane se kevyesti öljytylle leivinpellille. Käännä kerran ympäri, jotta toinenkin puoli saa öljyvoitelun - itsellä oli leivinpaperi pellin päällä. Painele focaccian pintaan sormillasi kuoppia. Päällystä tomaateilla ja pekonikuutioilla. Anna kohota uudelleen lämpimässä paikassa 10 minuuttia. Paista focacciaa 15-20 minuuttia tai kunnes se on kullanruskea ja läpikypsä. Pirskottele öljyllä ja ripottele päälle basilikasilppua. Tarjoa lämpimänä.





Jälkkäriksi pyöräytin minttuisia mokkapaloja - ohjeen niihin sain jostain leivinpapereiden mainoslehtisestä, joka taisi joskus tulla Martat-lehden mukana. Minttuiset mokkapalat on pikaversio, sillä pohjassa käytetään Sunnuntain suklaakakkumixiä - mutta hyvää tuli :P Tein muuten tuplasatsin uunipellille...ja kiitos uuden isomman jenkkikaappimme, koko pelti mahtui jääkaappiin :)





MINTTUISET MOKKAPALAT

1 pss Sunnuntai suklaakakkumixiä
1 dl sulatettua voita tai rypsiöljyä
2 dl vettä
1 dl Marianne-rouhetta

Kuorrutus:
75 g voita
4 dl tomusokeria
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
3/4 dl kahvia

Koristeluun:

Strösseleitä

Vuoraa uunivuoka (n. 16x24 cm) leivinpaperilla. Lisää kakkumix-aineksiin sulatettu voi, vesi ja Marianne-rouhe. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Jäähdytä hyvin.

Sulata voi. Sekoita kulhossa tomusokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Lisää kahvi ja sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrutus mokkapalojen päälle ja ripottele pinnalle strösseleitä. Anna kuorrutteen jähmettyä hetki ja leikkaa annospaloiksi.




4 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää, niin mökillä kuin tarjottavienkin suhteen... :) Hyvää mökkikautta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia <3 Muutto odottaa vielä muutaman viikon, mutta saunomisen olemme siirtäneet jo mökille :)

      Poista
  2. Ihana sohva ja kumisaappaat, tarjottavista puhumattakaan!

    Ostimme muutama vuosi sitten uudet sohva ja tuoli-ryhmät, mutta haaveilen juuri tuollaisesta löhöstä kuin teillä ja nyt oikein harmittaa tuo vanha ostos ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmat vaan saisi lämmetä, että tarkenee makailla sohvalla ;) Tarvitsee varmaan lähteä hakemaan Ikeasta halpoja fleecehuopia, että tarkenee kesäiltaa istua!

      Poista