Joulun odotuksen tunnelmaa...

Joulun odotuksen tunnelmaa...

keskiviikko 25. joulukuuta 2013

2013-12-24 Laiskan ruokabloggaajan joulu-illallinen...

Tämä joulu on erilainen, sillä minulla ei enää ole elossa yhtään isovanhempaa, jonka kanssa viettää sitä. Viime joulusta jäi hyvät muistot, sillä mummuni nautti täysin rinnoin palvelutalon joulusta <3

Lapsena saamani enkelinukke kulkee matkassa vieläkin <3

Päädyimme tänä jouluaattona palamaan tuttuun kaavaan eli söimme aattoillallisen minun luonani - pääsinpähän jälleen kattamaan pöydän parhaille astioilla ja sytyttämään kynttilöitä niin sisälle kuin uloskin :) Joulupukki oli jättänyt kasan lahjoja luokseni, joten vanhempani palasivat yömyöhään lahjoineen kotiinsa - osa lahjoista jäi vielä odottamaan autokyytiä juhlijoiden reippaillessa kävelylenkillään ;) Ensi joulu lupailee rauhallista aattoa vanhempieni luona, sillä tein äitini haaveita vastaavan lahjakortin koti-joulusta vuodelle 2014 <3 Oli kyllä ihan pakko laittaa PS-lause "minä laitan ruuat" ;)




Alkuruuaksi tarjosin kylmäsavulohesta tehtyä lohirullaa - se kalakammoinen sai syödäkseen pororullaa. Vinkkiä rulliin hain vanhasta tutusta ja hyväksikoetusta Pirkan ohjeesta. Kummatkin tarjosin saaristolaisleivän päällä ja koristelin asiaan kuuluvilla lisukkeilla :P 





LOHIRULLAT
300 g kylmäsavu- tai graavilohta
1 prk (100 g) yrtti-tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
tilliä
ruohosipulia
sitruunalohkoja

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita tuorejuuston joukkoon kermavaahto hienonnettu tilli ja ruohosipuli. Levitä ohuet kalaviipaleet limittäin folion, kelmun tai leivinpaperin päälle niin, että ne muodostavat suorakaiteen muotoisen levyn. Levitä sen päälle juustoseos. Kääri levy rullalle kääretortun tapaan ja pane pakastimeen pariksi tunniksi, jolloin se on helpompi viipaloida. Tarjoa rullat esimerkiksi salaatinlehtien tai leivän päällä. Koristele tillillä ja sitruunalohkolla. Pororullat olin tehnyt vastaavasti, ainostaan olin jättänyt tillin pois täytteestä. Koristeeksi pororullalle olin laittanut lakkoja ja lohirullalle kirjolohen mätiä.






Joulupöydän pääruuan lihapuolesta vastasi kalkkunarulla, jonka ostin raakana ja paistoon itse - taisi muuten olla ensimmäinen lihakimpale, jonka uunissani paistoin jouluksi...ja onnistuihan se, ainakin kaikille maistui :P Koska olin niin ylpeä paistettuani ensimmäisen joulupaistini näin reilun 30-vuoden iässä, niin ilman muuta myös kuorrutin sen (olkoonkin kuinka pieni paisti tahansa!) - sinappi-keltuainen-seoksella ja omena-kanelimyslillä!




Kalkkuna sai kastikkeekseen Pirkan ruokasovelluksesta löytyneen omenaisen kastikkeen - olihan kalkkunarulla kuorrutettu omena-kanelimyslillä. Minulla on nimittäin jokin pakkomielle näihin joulu-kastikkeisiin, sillä omistan Pentikin hienon kastikekannun, jonka välttämättä haluan kattaa jouluaterialla pöytään ;) Kastikkeessa käytettyä mustaherukkahyytelöä oli myös tarjolla joulupöydässä.

OMENAINEN KASTIKE
2 dl omenatäysmehua
½ rkl kanafondia
1 rkl sinappia
1 rkl mustaherukkahyytelöä
1 ½ rkl vaaleaa suurustetta
½ dl ruokakermaa

Kuumenna mehu kattilassa. Mausta fondilla (voit käyttää myös kalkkunan paistilientä), sinapilla ja marjahyytelöllä. Sekoita joukkoon suuruste ja anna kiehua 1 minuutti. Lisää lopuksi tilkka kermaa ja tarkista maku. Tein annoksen tuplana :)




Kalkkunan lisäksi oli pöydässä Satakunnan Martoilta tilatut gluteenittomat hirvenlihapullat - niitä olimme ottaneet kilon verran ja jaoimme ne äitini kanssa aaton ja joulupäivän aterioille :P Sitkeästi selvisin perjantaista tiistaihin maistamatta niitä, vaikka kyllähän ne jääkaapissa hiukan poltteli ;)

Otin Martoilta myös maksa- ja bataattilaatikot, joista bataattilaatikko päätyi illalliselle - se maksalaatikko syötiin jo aattoa odottaessa :P Kun se maksalaatikko oli ns. itsetehtyä, yritin koko ajan syödessä hokea itselleni, ettei tämä ole kaupan maksalaatikkoa - mummun maksalaatikosta on niin paljon aikaa, että on vaan tullut syötyä noita Saarioisten ja Pirkan maksalaatikoita!

Perunoista minulle on sanottu lapsena, että juhlissa ei tarvitse ottaa niitä ...siispä tänäkään jouluna ei ole keitettyjä perunoita, mutta koska sain serkultani joulumuistamisena imellettyä perunalaatikkoa, sai se paikkansa aattopöydässä <3 Tässä välissäkö sitä piti kehua??? Juu, oli todella maukasta - saako tätä ensi joulunakin :P Itse olen sellainen perunalaatikko-hörhö, että joulun alla tuli kaupasta kiikutettua useampi Saarioisten perunalaatikko kotiin ;)







Salaatiksi joulupöytään pääsi jo ennenkin blogissa ollut feta-juustoa ja viinirypäleitä sisältävä raikas salaatti - kylläkin ilman sitä feta-juustoa ja lakoilla ryyditettynä...kastikkeena salaatille toimi kaupasta ostettu valmis balsamico-kastike. Toisena salaattina oli tutusti kaupasta ostettu rosolli. Menneellä viikolla puhuttiin äitini kanssa, että jotenkin rosolli on kärsinyt jonkinlaisen inflaation, sillä ei sitä syödä meillä yhtä paljon kuin ennen...itse asiassa minua hiukan korpesi kaupassa, kun ne kaupan rosollit olivat niin "isoissa" rasioissa - meille olisi aatoksi kelvannut ihan sellainen italiansalaatti-rasian kokoinen rasia!






Ruokailun juomapuolesta vastasi viinit. Alkuruuan kanssa tarjosin italialaista La Marca Prosecco-valkoviiniä. Jouluperinteen mukaan pääruuan seuraksi (ja seurustelujuomaksi) oli hankittu punaviiniä pönikän verran - samalla tätini miehen tekemä pönikkäteline pääsi loistamaan kauneudessaan <3 Punaviininä tänä vuonna toimikin chileläinen Frontera Cabernet Sauvignon-punaviini...samaista viiniä saa myös pullossa - ja jossei hirveä jano ole, niin vieläkin pienemmässä pullossa ;)






Minulla ei ole tapana tarjota jouluruuan päälle jälkiruokaa, vaan vasta myöhemmin lahjojen avauksen jälkeen on kahvia, jonka kanssa tarjoan jonkinlaista kakkua. Tänä jouluna kahvi ja konjakki saivat seurakseen Kinuskissan blogista otetun ohjeen mukaan tehdyn Polka-kakun - kakun koristelin karkkikepeistä tehdyllä murskalla sekä sokerimassasta tehdyillä lumihiutaleilla - kaapissa oli jäljellä pinkkiä massaa, joten se sai ajaa asiansa :) Maraboun Polka-suklaata ei kaupoista löytynyt, joten käytin kakussa Maraboun minttukrokantti-suklaata. Ohjeen pohjaa muutin niin, että käytin Kantolan kaurakeksejä ja maustoin murut kaakaojauheella :P




POLKA-KAKKU
Pohja:
1 pkt Kantolan kaurakeksejä
2 rkl kaakaojauhetta
150 g leivontamargariinia

Täyte:
5 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
2 valkuaista
300 g Maraboun minttukrokanttisuklaata tai Fazerin Marianne crisp -suklaata
½ dl vettä

Koristelu:
piparminttukeppejä ja/tai Polka-karkkeja

Peitä halkaisijaltaan 24 cm kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Kierrä vuoan sisäreunalle reunakalvo, näin kakku irtoaa vuoasta siistimmin. Murskaa kaurakeksit kaulimella tai tehosekoittimessa. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne vaahdoksi. Yhdistä kerma- ja valkuaisvaahdot. Paloittele Polka-suklaa ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Lisää suklaasula täytteeseen. Kiehauta vesi ja sulata siihen liivatelehdet. Sekoita täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna kakun hyytyä jääkaapissa kolme tuntia. Irrota sitten vuoan reunus (ja reunakalvo) ja siirrä kakku tarjoilulautaselle.


2 kommenttia:

  1. Ihania herkkuja! ..Ja nuo lohirullat, herkullisen ja kauniin näköisiä :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - jotenkin tänä jouluna ruoka onnistui niin määrällisesti kuin laadullisesti :P Tuota lohirullaa minulla on vielä pakastimessa, joten huomenna kotipäivän kunniaksi teen oikein alkupalan itselleni :)

      Poista