Joulun odotuksen tunnelmaa...

Joulun odotuksen tunnelmaa...

maanantai 26. joulukuuta 2011

2011-12-24 Jouluaaton illallinen...

Jouluaattoa vietettiin perheen voimalla minun luonani. Olin loihtinut meille illallisen, joka sisälsi niin perinteisiä makuja kuin moderneja ruokia. Alkuruuaksi oli porosalaattia, joka oli muunnelma keväisestä reseptistä. Pääruoka koostui täytetystä porsaan sisäfileestä ja luumukastikkeesta, joiden kera oli perinteisiä laatikoita ja rosollia. Ruuan päätteeksi oli pienimuotoinen juustotarjotin. Ruokajuomana oli Karhun ruis-olutta, joka isän mukaan maistui ihan vaarin kaljalta...ja tottahan toki oli pöytään katettu ne jouluiset snapsit ;) Joululahjojen avaamisen jälkeen nautittiin kahvin ja konjakit "possuisen" suklaavaahdon kera :P




NELJÄNTUULEN POROSALAATTI  
1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku herneenversoa
1 kurkku   
1 punainen paprika                                 
1 lohko leipäjuustoa                           
1 pkt kylmäsavuporoa siivuina                    
1 dl lakkoja                               
kastike:                
loraus oliiviöljyä
loraus balsamiviinietikkaa
mustapippuria





TÄYTETTY PORSAAN SISÄFILEE
1 kg porsaan sisäfilettä
1-3 tl suolaa
2-4 tl ruohittua mustapippuria
täyte:
2 dl kuivattuja, liotettuja luumuja
1 omena
50-100 g pippurituorejuustoa
2 rkl tuoretta basilikasilppua
1 rkl tuoretta persiljasilppua
2 tl ruskeaa ruokosokeria

Leikkaa sisäfilee pituussuunnassa halki. Älä leikkaa filettä kahtia, vaan jätä selkäosa kiinni kuin avaisit kirjan. Levitä filee leivinpaperin päälle lämpeämään. Valmista täyte: Pieni luumut, kuori ja paloittele omena. Sekoita kaikki täyteaineet tahnaksi ja levitä täyte fileen keskelle pituussuunnassa. Kääri filee rullalle pituussuunnassa ja sido kiinni hammastikuilla tai paksulla puuvillalangalla. Ruskista rulla nopeasti kuumalla pannulla voissa joka puolelta. Hiero ruskistetun lihan pintaan suolaa ja pippuria. Työnnä paistomittari fileen paksuimpaan kohtaan ja nosta filee vuokaan, jonka pohjalla on noin sentti vettä. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla, kunnes paistomittari näyttää 75 astetta. Poista paistomittari ja kääri filee folioon jälkikypsymään. Leikkaa filee viipaleiksi ja aseta tarjolle. 


PIKANTTI LUUMUKASTIKE
4 dl lihalientä
2 dl kuivattuja luumuja
2-3 tl sokeria
½-1 tl chiliä
75 g voita
1 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
ripaus cayennepippuria
(½ dl portviiniä)

Mittaa lihaliemi, luumut, sokeri ja chili kattilaan. Kiehauta, alenna lämpöä ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Lisää kattilaan voi ja soseuta saunasekoittimella. Lisää kuohukerma ja kuumenna kastike uudelleen. Tarkista maku ja lisää suolaa ja cayennepippuria. Halutessasi voi lorauttaa ½ dl portviiniä kastikkeen sekaan. Jos haluat löysempää kastiketta, lisää vettä tai kuohukermaa. Sokeri tasoittaa makuja, joten halutessasi voit lisätä hieman sitä.


PORKKANA-, LANTTU- JA PERUNALAATIKOT
Ensin mainitut olivat äidiltäni ja perunalaatikko eräältä hyvältä ystävältä...kiitokset heille :)

ROSOLLI JA KEITETYT RUUSUKAALIT
Hieman kevennystä raskaaseen ateriaan ;)

JÄLKKÄRI-JUUSTOTARJOTIN
Juustot kuuluu jouluun...




SUKLAAVAAHTO
200 g taloussuklaata
50 g voita
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa

Sulata suklaa ja voi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Vatkaa keltuaiset suklaa-voi-seokseen, jolloin saat kiiltävän seoksen. Vatkaa kuohukerma sekä valkuaiset vaahdoksi eri kulhoissa. Lisää vaahdot suklaa-seokseen varovasti käännellen. Laita suklaavaahto tarjoiluastioihin ja nosta jääkaappiin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti